Így fejlődnek gyermekeink a meséktől

Ossza meg a cikket
2024. 01. 18. |
Generációk óta olvasunk mesét a gyerekeinknek. De miért tesszük ezt? Milyen konkrét fejlődési előnyei vannak a rendszeres meseolvasásnak?

Számos előnye van, amiket a hétköznapokban a gyermekek pozitívan hasznosítanak. Fontos közülük kiemelni a gondolkodás, a képzelet, az emlékezet, az anyanyelvelsajátítás, a beszéd, a figyelem és a megfigyelőképesség fejlődését.
Juhászné Godány Tünde mottója: „Ha a jövő évről akarsz gondoskodni - vess magot. Ha egy évtizeddel számolsz - ültess fát. Ha terved egy életre szól - embert nevelj!” Fontosnak tartja az idézet lényegét, többek között, ezért is lett óvodapedagógus. A pedagógusi pályát 1992-től folytatja, immáron mesterpedagógusként. Az Oktatási Hivatal 2015-ben felkérte, hogy tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértőként vegyen részt a pedagógus életpálya modellben. Továbbá, a gyermekek mozgásfejlesztése is kiemelt célkitűzése, ezen a területen is aktívan tevékenykedik: több mint egy évtizede alapította meg, Tappancs torna nevű gyógytestneveléssel foglalkozó vállalkozását.

A meseolvasás tehát több szempontból is nagyon hasznos. Lehet tudni, hogy konkrétan milyen szerepet játszik a gyermek korai fejlődésében, különösen a nyelvi és érzelmi képességek tekintetében?
 
A meseolvasás pozitív támogatást nyújt a gyermek teljes személyiségfejlődéséhez. Visszakanyarodnék a babavárás időszakára, hiszen aki tudatosan szeretné a gyermeke nyelvi és érzelmi képességeit fejleszteni, már ebben az időszakban is elkezdhet mesélni. A kisbaba érzi minden rezdülésünket, hallja a hangunkat, az apuka, a családunk és a környezetünk hangjait. Dalolunk, dalokat hallgatunk, mondókákat, rigmusokat mondogatunk, beszélgetünk már a babavárás idején. Amikor megszületik gyermekünk, folytatjuk a játékos mozgásokkal kiegészített mondókázást, éneklést. Nagyon nagy előnnyel indulnak az életben azok a gyermekek, akik ilyen családi környezetbe érkeznek.
 
Mikortól érdemes bevezetni a gyermekek mindennapjaiba a meseolvasást?

A meseolvasást, mint már említettem, a lehető legkorábban érdemes elkezdeni. Minél hamarabb vágunk bele, annál hamarabb hasznosul a gyermek fejlődésében, és tárul ki előtte a képzelet határtalan birodalma.

Térjünk át néhány gyakorlati kérdésre. A különböző életkorokban milyen típusú és hosszúságú meséket olvassunk a gyerekeknek?

A kicsik számára az állatokról szóló 3-5 perces mesék, a nagyobbaknak az 5-15 perc hosszúságú rövidebb történetek, vagy a folytatásos mesék az ideálisak. Természetesen, ez függ a gyermek figyelemkoncentrációjától is.
 
És mi a helyzet a hangoskönyvekkel?

A hangoskönyvet például a közös utazások során is el tudom képzelni, mert alapvetően a gyerekek szeretnek képeskönyvet nézegetni. Mindenképpen fejlesztő hatású, főleg a képzelet, a gondolkodás és az emlékezet vonatkozásában.

Milyen szerepet játszhat a hangoskönyvek és a meseolvasás a gyermek alvási rutinjában és a nyugodt lelkiállapotának elősegítésében?

A mai változatos, túldigitalizált világban gyermekünknek nagyon fontos a nyugodt, biztonságos családcentrikus légkör kialakítása. Felelősek vagyunk a gyermek vállalásakor, hogy milyen hatással vagyunk rá a személyiségünkkel, a viselkedésünkkel és a magatartásunkkal. Gyermekünk számára mi egy minta vagyunk, melyet követni kell, ezért fontos, hogy mit kínálunk számára. A mindennapi rutinok, szokások, szabályok igen fontosak a mai világban is. A kicsik ragaszkodnak a szokásokhoz, mert biztonságot nyújtanak számukra. Ilyen lehetőség lehet a közös meseolvasás, mesehallgatás rutinja is. Bekuckózni egy fotelbe, melegben, hangulatfénnyel, közös kakaózással. Kit tudna ennek ellenállni?! Hát próbáljuk ki bátran, tegyük szokássá! Szeressünk együtt lenni gyermekünkkel; a boldog pillanatokat meg kell ragadni, hiszen olyan hamar felnőnek!

Végezetül mit tanácsolna a szülőknek és a nagyszülőknek a meséléssel kapcsolatban?

Amennyiben lehetőségük adódik, minél több tartalmas időt töltsenek együtt a gyerekekkel, akár egy közös mesehallgatása, mesebábozás vagy dramatizálás idejéig.
 

Kapcsolódó cikkek

Marslakócskák gyereknap

A legaranyosabbak, a legokosabbak és a leghuncutabbak: ma őket ünnepeljünk! 🎉 🖌️ Gyereknap alkalmából egy letölthető Marslakócskák színezővel is készültünk, töltsd le most! Boldog gyereknapot kíván a Marslakócskák! 🤗❤️

Olvasson tovább

A legnagyobb élmény, hogy részben mi alkottuk a Mesés Űrkaland világát

Fiatalok, tehetségesek és hatalmas a képzelőerejük. Ferencsik Benjámin és Geltz Gergő vizuális tartalomkészítők, akik 2021 óta dolgoznak együtt a legkülönbözőbb 3D animációs projekteken. Nekik köszönhetjük a Mesés Űrkaland illusztrációit, amelyeken megelevenednek Marsi Mimi és Marsi Martin kalandjai.

Olvasson tovább

Fent vagyunk a social media platformokon is