Plútó

Hadd mutassam be neked a Plútót, a törpét, amely nem is olyan régen még a kilencedik bolygó volt.

Pluto - 2006
Igen, a Plútó nem is olyan régen még a Naprendszer része volt. És most vajon miért nem? A tudósok 2006-ban a prágai Asztronómiai Konferencián állapodtak meg erről. Meghatározták, hogy a Naprendszer bolygóinak hogyan kell kinézniük, meghatározták alakjukat, tömegüket és a Nap körüli pályájukat.
Pluto - je lehčí
Így derült ki, hogy a Plútó sokkal könnyebb, mint korábban gondolták, így levették a bolygók listájáról, és helyette a törpebolygók közé sorolták. A Naprendszer utolsó bolygója tehát ettől kezdve a Neptunusz.
Pluto - je menší
A Plútó még a mi Holdunknál is kisebb és könnyebb is. A Nap körül 248 évenként egyszer fordul meg, és 367 nap alatt fordul meg a saját tengelye körül. Szilárd magja van, felszíne pedig fagyott metánból és más gázokból áll.

Kifestőkönyv

Ki tudod színezni a bolygót, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

Letöltés PDF

Kifestőkönyv

És máris elérkeztünk első űrutazásunk végéhez.

Barangolás az űrben

És elérkeztünk az űrutazás végéhez. De még ne szállj le, további kalandok várnak ránk! Ha van kedved, a következő fejezetekben még több érdekes dolgot mutatok neked a világűrről, és végül még különböző technológiai találmányokat is mutatok neked. Ezeknek köszönhetően az emberek felfedezhetik a világűr rejtélyeit...