Neptunusz

A Neptunusz, a Naprendszer utolsó bolygója.

A Neptunusz a 8. bolygó a Naprendszerben és az utolsó a gázóriások között.
Neptun - modrý jako oceán
Mivel a Neptunusz elképesztően kék, mint az óceán, nevét a tengerek római istene – Neptunusz – után kapta. Bármilyen furcsa, a Neptunuszon nincs folyékony víz, a víz mindig csak fagyott jég formájában fordul elő rajta. A kék színt a légkörében lévő metán okozza.
Neptun - vědci
A Neptunusz felfedezése nagyon érdekes: a tudósok arra voltak kíváncsiak, miért nem találják soha az Uránuszt ott, ahol számításaik és méréseik alapján elvárnák. És akkor jött az ötlet, hogy messze, abban a kozmikus távolságban lehet egy másik bolygó, amely befolyásolja az Uránusz mozgását a világűrben. A számolásoknak és méréseknek köszönhetően kiderítették, hol lehet az a bolygó, a távcsövüket abba az irányba fordították, és..... a nyolcadik bolygó valóban ott volt!
Neptun
A Neptunusz nagyon messze van a Naptól. Míg a Földünk egy év alatt kerüli meg a Napot, addig a Neptunusz hosszan elidőzik a világűrben, és 165 évbe telik, amíg megkerüli a Napot. Ez olyan hosszú idő, hogy felfedezése óta még nem tette meg a második kört a Nap körül. 

Kifestőkönyv

Ki tudod színezni a bolygót, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

Letöltés PDF

Kifestőkönyv

Szeretnél felfedezni egy másik bolygót?

Plútó

Nem tudod eldönteni, melyik útvonalon indulj tovább? Csak kattints a kék gombra!