Jupiter

Hé, nézd, ez az óriási Jupiter!

A Jupiter a Naprendszer ötödik bolygója. A fent említett négy bolygóhoz képest nincs szilárd felszíne, de kőmagja gázból és porból áll – az úgynevezett gázóriások között ő az első.
Jupiter - pátá planeta
A Naprendszer összes bolygója között ő a legnagyobb, a legnehezebb és ő forog a leggyorsabban. Olyan gyorsan forog a tengelye körül, hogy ha a Földön is így forogna, akkor egy napunk kevesebb mint egy óráig tartana. A Jupitert a Földről tisztán láthatjuk, ha felnézünk az égre. A Hold és a Vénusz után a harmadik legfényesebb objektum az éjszakai égbolton. 
Jupiter - pruhovaný
A távcsőben a Jupiter úgy néz ki, mintha a felszínén mindenütt csipkék lennének. Ezt a légkörében évmilliárdok óta zajló viharok okozzák. A legfontosabb a Nagy Vörös Folt, amely akkora, mint bolygónk, a Föld.
Jupiter - ochránce Země
A Jupiter tömegének köszönhetően a Föld természetes testőreként működik. Erős gravitációjának köszönhetően képes elfordítani vagy akár elpusztítani egy eltévedt üstököst, amely egyébként kárt okozhatna a Földnek.

Kifestőkönyv

Ki tudod színezni a bolygót, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

Letöltés PDF

Kifestőkönyv

Szeretnél felfedezni egy másik bolygót?

Szaturnusz

Nem tudod eldönteni, melyik útvonalon indulj tovább? Csak kattints a kék gombra!