Föld

Biztosan felismered a Földet, a kék szépséget.

A Föld a harmadik bolygó a Naptól számítva. Egyedülálló, mert a legjobb életfeltételekkel rendelkezik.
Země - jako modrá tečka
Nagy távolságból úgy néz ki, mint egy kék pont. De ha közelebb megyünk, színeket láthatunk: kék óceánokat, fehér felhőket és jeges helyeket. A zöld, sárga és barna helyek pedig erdők, sivatagok vagy hegyek. Ha közelebbről megnézzük a felszínt, láthatjuk, hogy a Föld az élet egyetlen hatalmas oázisa az élettelen világűrben. Emberek, valamint állat- és növényfajok ezrei és ezrei élnek együtt ezen a bolygón. 
Země - bohatá na kyslík
Hogyan lehetséges ez? Nos, ennek rengeteg oka van. A legfontosabbak például a Naptól való megfelelő távolság, a folyékony víz jelenléte és az oxigénben igen gazdag légkör.
Země - šedivá kulička

Hold bolygó

Felismered a szürke kis márványos képződményt? Igen, ez a Hold, amely minden este napnyugta után az égre emelkedik, és a legfényesebben ragyogó objektum az éjszakai égbolton. Figyeld meg, hogy ezt az égitestet – a Holdat – nagy „H” kezdőbetűvel írjuk, a többi holdat kis „h”-val. Ez egyszerűen azért van, mert a Hold az égitest neve. Azt hihetnénk, hogy olyan közel van hozzánk, hogy akár meg is érinthetjük. A valóságban azonban nagyon messze van tőlünk, közel 400 ezer kilométerre. Ha lenne egy út a Földről a Holdra, és napi 200 km-t vezetnénk, akkor hat év utazás után érnénk a Holdra. Annak ellenére, hogy a Holdra nem vezet sem út, sem autópálya, az emberek mégis el tudták érni és tudtak sétálni rajta. Neil Armstrong és Edwin Aldrin amerikai űrhajósok az Apollo-11 űrhajóval 1969. július 20-án landoltak először a Holdon. Az utazásuk 5 napig tartott. Egy időre az egész világ lélegzete elállt, amikor az emberek látták, ahogy Armstrong először lép a Hold felszínére. Azt mondta: „Kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Ez volt az első alkalom, amikor egy ember a Földön kívül más kozmikus objektumra tette a lábát.
Měsíc - fotka

Kifestőkönyv

Ki tudod színezni a bolygót, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

Letöltés PDF

Kifestőkönyv

Szeretnél felfedezni egy másik bolygót?

Mars

Nem tudod eldönteni, melyik útvonalon indulj tovább? Csak kattints a kék gombra!