Üstökös

Nézd, ott repül egy üstökös!

Úgy néz ki, mint egy fátyollal borított gömb, nem igaz? A legismertebb üstökös a Halley-üstökös, amely a Földről körülbelül 75 évenként egyszer látható.
Návraty
Régen, amikor az emberek nem tudták logikusan megindokolni az üstökösök megjelenésének okát és azok eredetét, az üstökösök visszatérését különböző katasztrófákkal kapcsolták össze. Úgy gondolták, hogy árvizeket, betegségeket vagy háborúkat hoz. Ma már nem félünk a Halley-üstököstől, mert a tudomány mindent megmagyarázott nekünk: ez egy kis objektum, amely a Naprendszerben kering, és alapvetően fagyott gázokból, vízből és porból áll. Amikor megközelíti a Napot, fénylő csóváját még a Földről is láthatjuk. 
Halleyova kometa
A Halley-üstököst 1986-ban láttuk utoljára, következő visszatérése 2061-ben várható. Szóval ne felejtsd el, és ne hagyd ki a visszatérését, mert az ember szó szerint csak egyszer látja az életben!
A proč komety vidíme?
Miért látunk üstökösöket? Azért, mert gázokból és porból álló hosszú csóvájuk a napfényben ragyog és egy égő fáklyára hasonlít. A legtöbb üstököst azonban alapvetően nincs esélyünk látni a Földről, mert a Plútó pályája mögött barangolnak. Egyesek közülük nagyon ritkán elérik a Naprendszer hozzánk közel eső részét. 

Kifestőkönyv

Ki tudod színezni a bolygót, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

LETÖLTÖM PDF

Kifestőkönyv

Szeretne tovább kutakodni?

Atom

Szeretne tovább kutakodni? Csak kattintson a világoskék gombra a távcsővel.