Tömeg

Tömeg

Tudod, mekkora a tömeged? Elég könnyen megtudhatod. Állj fel anyukád mérlegére, és kérd meg a szüleidet, hogy mérjenek meg.
Tak už víš, kolik?
Szóval, tudod, hogy mennyi? De azt tudnod kell, hogy ez a földi tömeged. A világűr más részein az emberek és a dolgok tömege teljesen más. Hogyan lehetséges ez? Ezt a vonzóerő vagy az úgynevezett gravitáció okozza. És a gravitáció minden egyes űrbéli objektumon más és más, befolyásolja az objektum mérete és anyaga. 
A tak, zatímco na Zemi vážíš
Ezért, míg a Földön például 20 kg-ot is nyomhatsz, a Holdon csak 3,5 kg-ot, a Jupiteren pedig 47 kg-ot. Ez azért van, mert a Hold a Földhöz képest nagyon kicsi, és kisebb a gravitációja. A Jupiter sokszor nagyobb, mint a Föld, és nagyobb a gravitációja. Ezért a Jupiteren lévő dolgok nehezebbek, mint a Földön lévő dolgok. 
Ale pozor
Figyelem – ez csak azokra a dolgokra érvényes, amelyeket mérleggel lehet mérni. Van egy vicc, amelyet néha hallani lehet, hogy a Holdon könnyebb megtanulni egy verset, mert ott minden könnyebb! Persze ez nem igaz. A versek szavak és gondolatok, és nincs tömegük.

Kifestőkönyv

Ki tudod színezni a bolygót, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

LETÖLTÖM PDF

Kifestőkönyv