Meteor

Ütközés a Földdel

Az éjszakai égbolton néha olyan fényt láthatsz, mintha hullanának a csillagok. A valóságban ez csak egy meteor – egy kisebb űrbéli objektum sugárzása, amely a légkörünkbe repül. Ez az objektum általában nem csapódik be a Földbe, mert útközben elég.
Tulák
Ha ez az objektum elég nagy és gyorsan repül, előfordulhat, hogy nincs elég ideje elégni, és ezért eléri a Földet. Ezt az objektumot ilyenkor meteoritnak nevezik. Ez a meteorit kinézhet úgy, mint egy apró kis kő, amely szinte láthatatlan, de néha úgy nézhet ki, mint egy sokkal nagyobb szikla, amely nagyon értékes a gyűjtők számára.
Namibie
A legnagyobb ismert meteoritot az afrikai Namíbiában találták 100 évvel ezelőtt. Súlya akkora, mint egy mozdonyé, és a tudósok feltételezik, hogy körülbelül 80 000 évvel ezelőtt csapódott be a Földbe. Súlya miatt még mindig pontosan ott fekszik, ahol földet ért, mert nem lehet múzeumba vinni. 

Kifestőkönyv

Ki tudod színezni a bolygót, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

LETÖLTÖM PDF

Kifestőkönyv

Szeretne tovább kutakodni?

Üstökös

Szeretne tovább kutakodni? Csak kattintson a világoskék gombra a távcsővel.