Foton

Miért ragyog a fény?

A fényt a fotonoknak köszönhetően látjuk. A fotonoknak nincs súlyuk, ezért csak ők képesek a lehető legnagyobb sebességgel mozogni. Ezt a sebességet fénysebességnek nevezzük.
Rozsvítíš
Amikor felkapcsolod a villanyt a szobádban, a fény azonnal láthatóvá válik. Milyen gyors a fény valójában? A tudósok megállapították, hogy a fény sebessége 300 000 km másodpercenként. A Holdról a fény a Földre mindössze egy másodpercig, a Naphoz pedig körülbelül 8 percig repül. De például a Neptunusz olyan messze van a Földtől, hogy a fénynek 4 órába telik, amíg odaér. 
Zhasneš
És mi történik a fénnyel, amikor kikapcsoljuk? Egyes tudósok ezt úgy magyarázzák, hogy a fényhullámok a közeli falakba szivárognak be. Ez elég nehezen elképzelhető, ezért azt a magyarázatot adhatjuk, hogy amikor az izzók nem bocsátanak ki fényhullámokat, a szemünk egyszerűen sötétséget lát.

Kifestőkönyv

Ki tudod színezni a bolygót, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

LETÖLTÖM PDF

Kifestőkönyv