Űrsikló

Félig rakéta, félig repülőgép

Něco mezi raketou a letadlem
Mondhatjuk, hogy a kozmikus űrhajó olyasvalami, ami valahol a rakéta és a repülőgép között van. Rakétahajtóművek segítségével indul a világűrbe, egyenesen felfelé, mint egy rakéta, és magában az űrben is úgy mozog, mint egy közönséges űrhajó. A Földre visszatérve azonban sikló mozgással száll le, mint egy repülőgép. 
Lidská posádka
Az űrsikló nemcsak embereket, hanem más dolgokat, például tudományos berendezéseket is képes az űrbe szállítani. A Discovery nevű híres űrsikló 1990-ben a Hubble űrteleszkópot szállította a világűrbe. Ezt a távcsövet a tudósok még ma is használják, hogy betekintsenek a világűr mélyébe. 
Doprava zásob
Az űrsiklók még a Nemzetközi Űrállomásra is szállítanak utánpótlást, ahol szemétszállítóként is működnek: visszaviszik a Földre azt a szemetet, amelyre az űrhajósoknak a világűrben már nincs szükségük, vagy amelyet már nem használnak.

Raketoplán

Ki tudod színezni a kiválasztott tárgyat, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

Stáhnout PDF

Raketoplán

Szeretnéd folytatni a felfedezést?

Marsjáró

Szeretnéd folytatni a felfedezést? Csak kattints a világoskék gombra a távcső alatt!