Távcső

Próbálj meg benézni ezen a kukucskálónyíláson

Jéé, jak je možné, že ten Měsíc vidíme tak zblízka?
Hűha, hogy lehetséges egyáltalán, hogy ilyen közelinek látjuk a Holdat? Elmesélem neked. Ha nem lenne ez a találmány, szinte semmit sem tudnánk az űrről. A távcső egy olyan eszköz, amelynek köszönhetően olyan távoli dolgokat is láthatunk, amelyeket saját szemünkkel nem látunk.  Más szóval, nagyítani tud... például a Holdat, amely így úgy tűnik, mintha meg is tudnánk érinteni.
Dalekohledy určitě znáš.
A távcsöveket biztosan ismered. A kicsi, gyerekeknek való távcsöveket, amelyeket játékboltokban árulnak. A szüleitek talán egy nagyobbat visznek magukkal a színházba, hogy a színészeket a színpadon nagyításban láthassák. De ezek nem alkalmasak arra, hogy megfigyeljük és lássuk a világűrt. A valódi űrtávcsövek sokkal nagyobbak, és a legnagyobbak még a mi lakásainkban és házainkban sem férnének el.

Dalekohled

Ki tudod színezni a kiválasztott tárgyat, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

Stáhnout PDF

Dalekohled

Szeretnéd folytatni a felfedezést?

Csillagvizsgáló

Szeretnéd folytatni a felfedezést? Csak kattints a világoskék gombra a távcső alatt!