Zéró gravitáció

Amikor minden lebeg

Jak je tohle možné?
Lehetséges ez egyáltalán? Hogy lehet, hogy az űrhajós lebeg a rakétában? Ez a pályára álláskor ható erők okozta sajátos állapot miatt van. Ezért lebeg minden és mindenki az űrsiklóban. A gravitáció nem hat sem az emberekre, sem a dolgokra, így minden lebeg az űrben.
Umíš plavat pod vodou?
Tudsz úszni a vízben? Ahhoz, hogy érezd a súlytalanság állapotát, kipróbálhatod, hogy abbahagyod az úszást, és egy ideig csak lebegsz a vízben. Ez nagyon hasonlít ahhoz a súlytalansághoz, amelyet az űrhajósok a világűrben tapasztalnak. Ez az oka annak is, hogy az űrhajósok az úszómedencében gyakorolják a mozdulatokat. 
Beztížný stav ještě zajímavější
A világűrben még érdekesebb a zéró gravitáció: amikor az űrhajós elejt egy kis labdát, az ugyanott marad! Ha pedig az űrhajósok egyszerűen csak tovább mozgatják a labdát az űrben, az könnyedén átrepül az egész kabinon, és soha nem esik le a padlóra. 

Stav bez tíže

Ki tudod színezni a kiválasztott tárgyat, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

Stáhnout PDF

Stav bez tíže

Szeretnéd folytatni a felfedezést?

Távcső

Szeretnéd folytatni a felfedezést? Csak kattints a világoskék gombra a távcső alatt!