Csillagvizsgáló

Csillagvizsgáló... Mi ez a furcsa szó?

Vysvětlím ti to
Ne félj, elmagyarázom. Ez egy olyan épület, amelyet a tudósok arra használnak, hogy ne csak a csillagokat, hanem a környező világűrt is lássák. Ezért az csillagvizsgáló legfontosabb része egy vagy több távcső, amellyel az űrhajósok az égre néznek. 
Střechu ve tvaru koule
A csillagvizsgálónak általában gömb alakú teteje van, amelyben a távcső található. Ez a gömb forogni tud, és a megfigyelő így gyakorlatilag az égbolt minden pontjára rá tud nézni.
Okos dolog, nem gondolod? De mit csinál a csillagász, ha az eget felhők borítják, és a csillagok láthatatlanok? Hát, ilyenkor sajnos nincs mit tenni. Nem lát semmit, mert az ember nem tud harcolni a természet ellen ezekben a kérdésekben, és ezen még a legnagyobb vagy leghatékonyabb távcső sem segíthet. 

Observatoř

Ki tudod színezni a kiválasztott tárgyat, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi? Kérj meg egy felnőttet, hogy nyomtassa ki neked ezeket a színező oldalakat. Akkor már csak néhány színes zsírkrétára van szükséged, és máris kezdheted!

Stáhnout PDF

Observatoř

Második űrutazásunk végére értünk.

Érdekes tények a világűrről

És elérkeztünk az űrutazás végéhez. De még ne szállj le, további kalandok várnak ránk! Ha van kedved, a következő fejezetekben még több érdekes dolgot mutatok neked a világűrről, és végül még különböző technológiai találmányokat is mutatok neked. Ezeknek köszönhetően az emberek felfedezhetik a világűr rejtélyeit...